Blogg

Funderingar från Joanna i Belgien

2021-03-16

Hej allihopa!

Det är mycket som pågår runt om i världen nu. Är det inte covid-19 så är det EHV-1 som nu härjar runt om i världen. Mina tankar går till alla som är i Spanien, Valencia, just nu men även andra länder både inom Europa och resten av världen.

Det är nu ca två veckor sedan som FEI satte tävlingsstopp, men det var flera dagar innan det som viruset började spridas. Filmer och bilder från sjuka hästar har spridits som en löpeld och alla som är på plats och ser detta varnar för hur aggressivt det är och hur försiktiga vi måste vara.

Här på Stephex har stora åtgärder tagits och jag är imponerad över hur allt organiserats. Det är ett 30 tal hästar som kommit tillbaka från Spanien men också från Doha, och alla jobbar otroligt hårt för att hålla våra fyrbenta vänner friska. De testades direkt när de kom tillbaka, och kommer att testas igen.

Halva anläggningen är avgränsad och det finns två karantän områden. Dessa områden är försedda med egna containrar och skottkärror för gödsel, egen ridbana och ridhus, samt plats för att motionera hästarna för hand. De hästar som inte varit på resande fot står på andra sidan och vi ser till att hålla långt avstånd till karantänen, vi kan inte vara för försiktiga.

Här ser ni 6 av 22 punkter som ryttare och hästskötare(som jobbar med de hästarna) måste tänka på varje dag. Men de viktigaste av allt är självklart att vara otroligt uppmärksam på några som helst symptom på hästarna, samt tempa dem. Hästarna i karantän tempas morgon och kväll, vi tempar våra en gång om dagen för att vara på den säkra sidan.

Jag vill, som alla andra, säga det att var försiktiga! Det är väldigt allvarligt och det sprids så otroligt lätt. Var rädda om våra fyrbenta vänner.

Joanna